La dobandirea proprietatii de drept de catre Eparhia Reformata din Ardeal a fost folosit extrasul de carte funciara 71 din Sfantu Gheorghe, cu numar de inregistrare 870 din 23 ianuarie 1990. La acest extras s-a adaugat o nota care nu se regaseste in cartea funciara, si anume: liceul a apartinut ,,Bisericii Reformate Secuiesti” institutie care de altfel n-a existat nici in trecut si nici in prezent (anexa 9). Prin aceasta nota s-a creat falsul, nota fiind falsa in integralitatea sa.
In anul 2002, Eparhia Reformata din Ardeal s-a adresat Comisiei speciale pentru restituirea unor bunuri ce au apartinut comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si constituita pe baza prevederilor art.2 alin.4 din O.G.Nr.83 din 1993, obtinand nota de constatare cu Nr.58/14.05.2002. (anexa 10). Aceasta nota de constatare a fost eliberata in mod abuziv de o comisie deja desfiintata si fara competente, deoarece la data emiterii ei, prevederile art.2 alin 4 din O.U. Nr.83 din 1999 au fost abrogate si inlocuite cu art.2 alin.1-6 al O.U. Nr.94 din 29 iunie 2000 publicata in M.O. Nr. 308 din 04. iulie 2000 si aprobata prin Legea Nr.501 din 11 iulie 2002 si prevede ca “in scopul verificarii si indeplinirii conditiilor prevazute la art.1, se va constitui prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta o Comisie speciala de retrocedare” avand cu totul alta componenta si numar de membri.
In posesia acestor documente, Eparhia Reformata din Ardeal s-a adresat sub semnatura d-lui Pap Geza – episcop si dl.Marosan Tamas- consilier juridic, Judecatoriei Sfantu Gheorghe cu adresa Nr.2649 din 20 mai 2002 cu cererea ca pe baza notei de constatare imobilul Colegiului sa fie intabulat pe numele Eparhiei Reformate din Ardeal, ce s-a realizat in aceeasi zi. (anexele 11-12)
La data de 24 iulie 2002 s-a incheiat protocolul de predare-primire intre Consiliul Local al Municipiul Sfantu Gheorghe si Eparhia Reformata din Ardeal, fara prezenta reprezentantului Ministerului Educatiei si Invatamantului. (anexa 13)
Noul proprietar ilegitim al cladirii nu a respectat nici prevederile cuprinse la art.4 din O.U. Nr. 89 din 1999 in care interzice schimbarea destinatiei cladirii, cum s-a intamplat in acest caz. Parterul aripii vestice, sali de clase au fost transformate in spatii comerciale si date in chirie. Deci, astfel Eparhia Reformata din Ardeal a dobandit proprietatea de drept asupra unei cladiri de mare valoare, iar prin incasarea chiriilor de la comercianti cat si dupa salile de clase ocupate de Colegiul Miko platite din bugetul Consiliului Local, incaseaza sute de mii de RON pe an.