Dezvoltari ulterioare - si iarasi, biserica nu a contribuit cu nimic

Aprobarea dezvoltarii colegiului la opt clase gimnaziale a fost conditionata de ministrul de resort de construirea unui edificiu adecvat pe cheltuiala proprie al Consiliului Orasenesc Sfantu Gheorghe, care sa corespunda cerintelor vremii. (anexa 4, fond arhivistic 174, dosar 443-452)

In vederea realizarii investitiei, Consiliul Orasenesc Sfantu Gheorghe a contractat un credit in valoare de 50.000 de forinti si a beneficiat in continuare de o alocatie bugetara in valoare de 32.000 forinti. Deschiderea acestei noi finantari a creditului bugetar s-a produs pe baza unui nou contract tripartid incheiat intre ministrul de resort, episcopul reformat si autoritatea conducerii colegiului (ministerul in calitate de cofinantator, episcopul in calitate de coordinator-supraveghetor si scoala in calitate de proprietar-beneficiar). Si acest contract stabileste foarte clar dreptul de proprietate al Colegiului asupra patrimoniului existent si viitor, totodata defineste sarcinile fiecarui semnatar. (Ministrul de resort isi rezerva dreptul de a numi profesorii titulari la catedrele scolii).

Cele doua contracte mentionate mai sus se afla in biblioteca documentara a Colegiului Miko, care are un regim special si urmeaza a fi preluata in viitorul apropiat de Eparhia Reformata din Ardeal.

Consiliul Orasenesc Sfantu Gheorghe a emis autorizatia de constructie cu numarul 2342 din 1891 pentru ,,MIKO TANODA” = ,,SCOALA MIKO”.

Pe baza hotararii comunitatii orasului Sfantu Gheorghe privind construirea aripii de sud a colegiului si semnat de primarul orasului, dl. Csaszar Balint la 09.01.1890, constructia se realizeaza in regie proprie al Consiliului Orasenesc Sfantu Gheorghe. (acest document se numeste "Decizia de fundamentare a orasului Sfantu Gheorghe” pagina a 4-a, sub denumirea "Decizia comunitatii orasului Sfantu Gheorghe privind construirea aripii de sud a colegiului”, document care se gaseste la biblioteca documentara a Colegiului Miko.

Constructia a fost realizata si la 10 septembrie 1893 a fost pusa in functiune.